Problematisk konkurranseutsetting

arbeidslivet-no.jpg

LO har samlet en omfattende dokumentasjon om konsekvensene av konkurranseutsetting i Norge og Norden. På arbeidslivet.no kan du blant annet lese om de ulike partienes holdnigner til konkurranseutsetting og hvordan det har gått i nylig konkurranseutsatte sektorer i de andre nordiske landene.

Samlesiden om konkurranseutsetting på arbeidslivet.no

Konklusjonen i undersøkelsen er i hovedsak at konkurranseutsetting ikke er mer effektivt enn offentlig drift.

Erfaringene fra Sverige, Danmark og Storbritannia viser blant annet at resultatene i skolevesenet ikke har blitt bedre, snarere fører framveksten av private skoler til karakterinflasjon og segregering. Internasjonale investeringsselskaper dominerer markedene og fører fortjenesten ut av landet til skatteparadiser. Fortjenesten kommer blant annet som følge av lavere lønn og pensjon til ansatte, lavere bemanning og lavere krav til kvalifikasjoner.

I rapporten om de politiske partienes syn på konkurranseutsetting som LO har laget kommer det blant annet fram at FrP går lengst i å anbefale konkurranseutsetting. I deres program sies det at det er helt nødvendig at konkurranse blir et gjennomgående element i all offentlig virksomhet.