NTL: Arbeidsgiver uten forhandlingsvilje i Siva

Fredrik-Oftebro-int.jpg

-Det var ikke mulig å finne forhandlingsvilje hos vår motpart Siva under Spekter-forhandlingene, sier NTLs nestleder Fredrik Oftebro. Heller ikke når forhandlingene ble løftet opp på sentralt nivå, i de såkalte fase 3-forhandlingene viste arbeidsgiver vilje til noe annet enn å rasere de ansattes pensjonsrettigheter. Det var derfor ingen annen løsning enn å bryte og overlate til Riksmekleren å forsøke å få til en dialog, sier Oftebro.

Les også: NTL kaller SIVA "Versting"

Etter to omganger med lokale forhandlinger overlater man forhandlingene til sentrale parter i fase 3. Vanligvis vil man etter tre omganger med forhandlinger være kommet minst ett stykke på vei. Årets fase 3-forhandlinger i dette Spekterområdet viste noe annet.

Aldri har forhandlingsviljen hos Spekter og arbeidsgiverne vært så liten – eller la oss si det som det er; hos noen arbeidsgivere var den totalt fraværende, sier forbundssekretær Tove Helvik som har deltatt i alle faser av forhandlingene for NTL.

Siva, en virksomhet som skryter over at de forvalter offentlige midler som skal bidra til innovasjon og næringsutvikling, og som i følge dem selver en ansvarlig og pålitelig samfunnsaktør, kom ut som den absolutte versting under forhandlingene.

Til tross for at man har avtalefestet fra sentralt en AFP-ordning vil ikke Siva godta dette, men foreslår en kvasiordning – uten at man kan dokumentere hvordan dette vil slå ut økonomisk. De vil heller ikke foreta noen form for juridiske betraktninger eller se på hvilke risikoer dette innebærer for de ansatte. At dette kan få store økonomiske konsekvenser for de ansattes pensjon er tydeligvis ikke et tema. De vil heller ikke være med på at dette er et klart brudd med inngått tariffavtale. -Dette er mildt sagt oppsiktsvekkende, og ikke det vi forventer fra seriøse parter i arbeidslivet, sier Helvik.

Vi har vært forsøkt med både muntlige og skriftlige henvendelser å få ut dokumentasjon for kostnader, tap av pensjon for den enkelte uten å lykkes. Først under fase 3-forhandlingene fikk vi noen utregninger gjort for det enkelte medlem, men lite annet. Når vi går gjennom utregningene er det vanskelig å ikke oppdage at kriterier og forutsetninger utregningene bygger på, ligger langt utenfor det som er realistisk å tro. -Vi kan bare spekulere i hvorfor, men svaret er antagelig latterlig enkelt – de ansatte skal tro at de kommer godt ut av forslaget til ny pensjonsordning, sier Helvik