LO kan ikke leve av industriromatikk alene

turid1_400.jpg- Hvis vi mener alvor med at LO skal speile hele samfunnet, må utdanningsgruppene med. LO må bli det mest naturlige valget når studenter og langtidsutdannede organiserer seg, sa NTL-leder Turid Lilleheie under åpningstalen på landsmøtet mandag.
Forbundslederen hilste landsmøte med et rekordhøyt medlemstall: 49688. Likevel ville Lilleheie se framover og advarte mot å hvile på laurbærene:

- Slik jeg ser det, er LO i dag dessverre ikke et naturlig valg for folk med lang utdanning. Gruppen med lang utdanning er den arbeidstakergruppen som vokser mest i norsk arbeidsliv. Dette gjelder ikke minst i staten.

Lilleheie stilte spørsmålet: Har vi en politikk som er attraktiv for å tiltrekke oss denne gruppen? - Jeg mener at svaret er ja, så absolutt! Men jeg er usikker på om alle de nyansatte i departementene, direktoratene og i forskningssektoren føler at LO er et hjem for dem.

Lilleheie oppfordret LO-ledelsen til å ta inn over seg endringene som skjer i arbeidslivet og revurdere profileringen av LO som industriarbeidernes høyborg.

- Vi kan ikke leve av industriromantikk alene. Hvis vi mener alvor med at LO skal speile hele samfunnet, må utdanningsgruppene med. LO må bli det mest naturlige valget når studenter og langtidsutdannede organiserer seg.

Likelønn på dagsorden
Forbundslederen gjorde seg noen refleksjoner rundt årets lønnsoppgjør, og poengterte hvor viktig kampen for likelønn er for fagbevegelsen, for NTL og for henne personlig.

- Dette lønnsoppgjøret var spesielt. Endelig hadde vi klart å løfte en av NTLs viktigste kampsaker - likelønn - helt til toppen av agendaen i forhandlingene. Lønnsgapet øker med utdanningslengde. Paradoksalt nok. Likelønnsproblemet er md andre ord ikke et problem vi kan utdanne oss vekk i fra.

Det hjelper ikke om flinke unge jenter tar høyere utdannelse, når de ikke får ordentlig betalt for innsatsen. Derfor må vi ha en helhetlig strategi for å lukke lønnsgapet mellom kvinner og menn. Jeg mener at dette temaet fortjener vårt fulle fokus i neste periode. Og jeg er stolt over det NTL har fått til så langt.

Lilleheie håpte å kunne se tilbake på 2010 og si at dette var starten på et ordentlig likelønnsløft, at dette var året hvor vi klarte å løfte denne viktige saken til toppen av agendaen, og at den ble der oppe.

Lilleheie benyttet også anledningen til å sende en oppfordring til statsministeren.

- Jens Stoltenberg, du lurer kanskje på hvor du skal ta pengene til en fast likelønnspott fra. Der har jeg et forslag til deg. I statsbudsjettets kapittel 844, post 70, der har jeg funnet 1 437 milliarder blanke kroner som vi gjerne kan bruke på likelønnstiltak i neste hovedoppgjør. Og det, mine venner, er pengene som i dag går til kontantstøtte. De pengene kunne jeg godt tenkt meg!

Slipp de ansatte fri!
Åpningstalen inneholdt også en innledning til den forestående debatten om New Public Management. Lilleheie fortalte om bekymringsmeldinger fra tillitsvalgte og medlemmer i statsforvaltningen som beskrev en stadig sterkere byråkratisering.

- Byråkratiseringen av offentlig sektor vil ingen enda ta. Et stadig større jag etter å drive velferdsforvaltningen etter markedsbaserte prinsipper. Jeg får inn rapporter fra tillitsvalgte som forteller at alt de gjør, blir vurdert på kvantitet - kvaliteten glemmes.

Lilleheie kritiserte endringsprosessene på generelt grunnlag og la fram en oppfordring i forkant av fornyingsministerens besøk på landsmøtet senere i uken.

- Velferdsordninger kan ikke forvaltes som en hvilken som helst bedrift. Forvaltning og fordeling av våre felles ressurser må være basert på forvaltningspolitiske beslutninger. Bare da kan vi sikre likebehandling, forutsigbarhet og rettssikkerhet i tjenestene.
Mitt budskap til fornyingsminister Rigmor Aasrud, som kommer hit senere i dag, er: Slipp de ansatte fri! La oss få lov til å konsentrere oss om jobben vi er satt til å gjøre, til beste for innbyggerne.