- Vi har et mål og er utro mot virkemidlene

stoltenberg1_400.jpgStatsminister Jens Stoltenberg ble konfrontert med regjeringens stadige reformer i offentlig sektor på NTLs landsmøte onsdag. -Regjeringen er ikke prinsipielt for eller mot de ulike finansieringssystemene. Vi har et mål om en god og effektiv offentlig forvaltning og bruker ramme- og stykkprisfinansiering pragmatisk og om hverandre for å nå målene våre, sa statsministeren.
Etter sin innledning på landsmøtet ble statsministeren stilt spørsmål fra representantene. Steinar Johansen fra NTL Forskningsinstitutter ville vite hvorfor regjeringen legger opp til et nytt regnskapssystem i staten, og Ellen Dalen fra NTL Universitetet i Oslo spurte hvordan det kunne ha seg at landsmøterepresentanter som henne selv stemte inn den rødgrønne regjeringen og nå må bruke hele sitt virke på å slåss mot forvaltningspolitikken den fører.

Stoltenberg svarte ved å fjerne seg fra det prinsipielle i debatten. -D et er ikke slik at det finnes ett regnskapssystem som passer alle deler av forvaltningen. Og vi kan ha valgt feil noen steder.

Statsministeren illustrerte sin pragmatiske linje med sjongleringen mellom rammefinansiering og stykkprisfinansiering i ulike deler av offentlig sektor.

- Stykkprisfinansiering av privat barnehageutbygging ble innført for 30 år siden fordi vi ville sikre en rask utbygging. Nå fjernes den igjen. Rammefinansieringen av sykehusene fram til 1995 var forutsigbart og unngikk jaget etter "lønnsomme pasienter". Til gjengjeld var hver pasient en "utgift". Nå har vi en kombinert modell med 25-60% stykkprisfinansiering i kombinasjon med ramme. Tilsvarende med universitetsstudiene. Vi må ha et åpent sinn overfor slike løsninger, mente statsministeren.