Error rendering component

Plan for oppfølging av veteraner

Guro2009_80x80.gifRegjeringen la i dag fram sin handlingsplan "I tjeneste for Norge" om ivaretakelse av personell før, under og etter utenlandstjeneste. Planen omfatter personell både fra Forsvaret, utenrikstjenesten og justissektoren. - Bevissthetsnivået om utfordringene for dette personellet er kraftig hevet de siste årene, ikke minst i regjeringen, og NTL er fornøyd med at dette er kommet til uttrykk i en konkret plan, sier forbundssekretær i NTL, Guro Vadstein.
Planen omfatter en rekke ulike tiltak for hvert departementsområde, som også involverer helsevesenet, NAV, SPK og familievernkontorene. I tillegg skal det gjennomføres levekårsundersøkelser for veteranene.

Blant de tiltakene som har fått størst oppmerksomhet i dag er forslaget om å åpne muligheten for forsvarspersonell med psykiske skader til å få sin sak vurdert også etter reglene om objektivt ansvar, som kan gi max 65 G (de vil fortsatt være omfattet av den særskilte kompensasjonsordningen som kan gi inntil 35 G).

Forslaget er et forsøk på å imøtekomme organisasjonenes krav om likebehandling av "gamle" og "nye" veteraner. NTLs holdning er at regjeringen imøtekommer organisasjonene et godt stykke på veg, og at vi vil bidra aktivt til at utformingen av det konkrete regelverket for ordningen blir best mulig. Selvsagt vil vi også jobbe videre for at ordningene skal bli ytterligere forbedret, og vi har derfor tidligere krevd en helhetlig gjennomgang av erstatningsordningene i Forsvaret.

Når det gjelder personell fra utenriks- og justissektoren er ikke forsikring- og erstatning nevnt i planen. Disse gruppene har i dag ordninger som er dårlige og ikke tilpasset det risikobildet de arbeider under. Det vil være god rødgrønn politikk om regjeringen følger opp saken ved å ta initiativ til å få på plass ordninger for disse. Vilkår ved sykdom og skade er en viktig del av lønns- og arbeidsvilkårene og skal fastsettes i tariffavtale.