Error rendering component

Fortsatt satsing på fellesskapsløsninger og velferd

statsbudsjettet_80x80.jpgMens land etter land i Europa kutter i velferdsytelser og i offentlig sektor innebærer årets statsbudsjett en fortsatt satsing på felleskapsløsninger og velferd. Dette er et resultat av fremsynte veivalg og prioriteringer, sier NTL-leder John Leirvaag om statsbudsjettet for 2012, som ble lagt fram idag.
På skatteområdet gjør regjeringen prioriteringer som gir mer rettferdig fordeling, bidrar til forenkling, øker likebehandling og tetter skattehull. Leirvaag ser positivt på disse prioriteringene, men er bekymret for etatens driftsbudsjett.
- NTL er skuffet over at skatteetatens driftsbudsjett ikke er vesentlig styrket, slik vi ønsket. Jeg frykter at dette vil føre til redusert kvalitet på oppgaveløsningen, som igjen vil gi reduserte skatteinntekter, lengre saksbehandlingstider og økende forskjellsbehandling av skatteytere, sier Leirvaag.

I budsjettet for NAV er NTL spesielt glade for satsingen på IKT, både når det gjelder styrkingen av IKT-driften og utvikling av nye ITK-systemer. Dette vil medføre en stabilisering av driften og starten på en modernisering av IKT-systemene.

Forslaget til tiltaksplasser i NAV er på om lag det samme lave nivået som i 2011. Samtidig retter flere av tiltaksplassene seg mot brukere med redusert funksjonsevne, noe som er i tråd med intensjonene i NAV-reformen. 500 tiltaksplasser er rettet direkte mot oppnåelse av delmål 2 i IA-avtalen, sammen med en styrking av NAVs Arbeidslivssentre.

Arbeidstilsynet har fått midler til å motvirke sosial dumping, og NTL er spesielt fornøyd med at satsingen på økt tilsynsaktivitet overfor bemanningsforetak og virksomheter som leier inn arbeidskraft videreføres inn i 2012.

NTL er godt fornøyd med at langtidsplanen for forsvaret følges opp, og med at det er lagt opp til en samordning av tiltak på sikkerhetsområdet i justissektoren.

Bevilgningsøkningen til IKT-tiltak i politiet er imidlertid for liten, og NTL frykter at differansen vil måtte tas av driftsbudsjettet.

Regjeringen varsler bygging av 1000 nye studentboliger i 2012. NTL er glade for at studentvelferdens styrkes, selv om antallet nye bopligere er lavere enn NTL hadde håpet. Studiefinansieringen økes noe, men vil ikke kompensere for prisveksten. Dette er skuffende, fordi gjennomføring av fulltidsstudier krever en forbedret studiefinansiering.

NTL vil gå igjennom forslaget til statsbudsjett i detalj og kommer tilbake med ytterligere kommentarer på www.ntl.no etter hvert.