Error rendering component

Gi asylbarna en sjanse

John-Leirvaag-2.jpg

NTLs forbundsstyre ber i en uttalelse regjeringen om å vente med å sende ut barn uten oppholdstillatelse til stortingsmeldingen om barn på flukt foreligger. - Dette er en sak Stortinget må få anledning til å ta stilling til. NTL forventer at denne meldingen vil klargjøre og styrke barns rettigheter, og at det kommer nye regler på plass langs de linjer som asylbarnas sak skal prøves etter, sier NTL-leder John Leirvaag.

Regjeringens beslutning om å sende ut barn uten oppholdstillatelse, men med lang oppholdstid i Norge, bærer preg av forhastelse. NTLs forbundsstyre ber derfor regjeringen om å vente til mer informasjon foreligger.

Regjeringen er i gang med å skrive en melding til Stortinget om barn på flukt, som vil gi en bred og samlet gjennomgang av sentrale problemstillinger knyttet til dette. - Vi vil understreke de særlige forpliktelsene Norge har til å vurdere barn som selvstendige individer. Barn som har bodd lenge i Norge må få en individuell behandling, slik de har krav på etter Utlendinglovens § 38, sier Leirvaag.

Etter FNs barnekonvensjon er det hensynet til barnas beste som skal veie tyngst. Det er åpenbart at barn som aldri har bodd andre steder enn i Norge, og som ikke kjenner språk og kultur i foreldrenes hjemland, har en særlig tilknytning til riket. NTL mener det ikke er riktig å sende disse asylbarna på flukt ut av landet til en usikker framtid.