Error rendering component

Tiltakspakke for vikarer

John-Leirvaag.jpg

Regjeringen fremmet idag forslag om en tiltakspakke i forbindelse med innføringen av vikarbyrådirektivet, der blant annet innsynsrett og solidaransvar er sentrale punkter. - Denne tiltakspakken ser bra ut. Nå gjelder det at vi går sammen med arbeidsgiver for å sikre likebehandling i de virksomhetene hvor vi organiserer, sier NTL-leder John Leirvaag.

Til tross for sterke protester fra fagbevegelsen og andre politiske miljøer har regjeringen bestemt å implementere Vikarbyrådirektiver. Tiltakspakken kommer som et ledd i denne prosessen. - Jeg mener gjennomføring av likebehandlingsprinsippet og tiltakspakken innebærer at norsk rett vil være i tråd med vikarbyrådirektivet, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm på regjeringens nettsider.

Følgende punkter inngår i tiltakspakken:

- Innleievirksomheten får solidaransvar for vikarbyråets plikt til å dekke lønn og annen godtgjøring etter likebehandlingsprinsippet.
- Vikarbyrået får plikt til å opplyse sine ansatte om grunnlaget for lønnsfastsettelsen.
- Vikarbyrået får plikt til å opplyse innleievirksomheten om de vilkår som avtales mellom vikarbyrået og den som leies ut.
- De tillitsvalgte hos innleier får innsynsrett i den innleides lønns- og arbeidsvilkår.
- Innleievirksomheten får opplysningsplikt overfor vikarbyrået om de opplysninger som er nødvendig for at vikarbyrået skal kunne ivareta kravet om likebehandling.
- Ny bestemmelse i arbeidsmiljøloven som klargjør at innleievirksomheten, i tillegg til vikarbyrået, har ansvar for å påse at arbeidstidsreglene overholdes.
- Lovfestet drøftingsplikt for innleievirksomheten med de tillitsvalgte om bruk av innleie. Arbeidstilsynet skal håndheve drøftingsplikten.
- Spørsmålet om kollektiv søksmålsrett for tillitsvalgte skal vurderes med oppstart i første halvår 2012.
- Bemanningsregisteret, som ble innført i 2009, evalueres i 2012.