Orginal - Rød

Uttalelse fra representantskapsmøte: Velferdsstaten trenger reparasjon og oppgradering

Uttalelse fra representantskapsmøte i NTL NAV 12 mai 2022 om velferdsstaten

Velferdsstaten ble bygd opp i etterkrigstiden og styrket i takt med oljefunn og den norske modellens frammarsj. Fundamentet er sterkt, og selv etter åtte år med blått styre står byggverket støtt. Det er likevel ikke tvil om at velferdsskuta tar inn vann etter kaptein Solbergs ferd fra skjær til skjær. Det trengs både reparasjon og oppgradering!
 
Før Støre - regjeringas første runde med budsjettforhandlinger var forventingene til en ny kurs store. NTL NAV var blant de som ønsket seg lengst mulig vekk fra kutt og svekkelser av velferdsstaten, og tilbake til tradisjonen om å styrke og utbygge. Fortsatt ostehøvelkutt var derfor en skuffelse, men regjeringa har vært klare på at det er siste gang.
 
En varig styrking på 175 millioner på NAVs driftsbudsjett representerer en god start på å tette det 600 millioner store hullet som ostehøvelkuttene har etterlatt seg siden 2015. Det var også gledelig at det i forhandlingene med SV ble sikret feriepenger på dagpenger og gjeninnføring av ordningen med brillestøtte for barn.
 
Et stygt hull i skipet ble imidlertid ikke plugget i budsjettet for 2022. På vei ut av regjeringskontorene foreslo den avtroppende regjeringen å redusere høy dagsats for tiltakspenger fra 411 til 255 kroner. Logikken om å motivere stønadsmottakere med kutt skulle tydeligvis gjelde selv for en ytelse som fra før ikke akkurat var gullkantet.
 
De rundt 10 000 mottakerne av tiltakspenger må søke sosialhjelp for å få nok penger til å leve av. Dette gir en unødvendig
merbelastning både for brukerne og for NAV, og skifter fokus bort fra målet om å komme i arbeid. Tiltakspengesatsene må være på et niv å som deltakerne kan leve av og gjerne som faktisk motiverer mennesker til å delta i tiltak.
 
Det er en stor jobb å gjenoppta byggingen av det stolte byggverket den norske velferdsstaten heldigvis og tross alt fortsatt er. Før vi kan rette blikket mot viktig oppgradering og ut bygging må regjeringen ikke glemme å tette de største hullene. Dagsatsen på tiltakspenger må økes til et anstendig nivå!

Tema