Statsbudsjett 2019
Justis- og beredskapsdepartementet er også i år tilsynelatende en "budsjettvinner". Prosentvis økning av rammen for sektoren er bra, sammenlignet med andre deler av Staten. F.eks. Politiet + 7 %, Konfliktrådene + 14,5%, PHS +0,5% og PST +3,5%.
Men dersom man tar en titt på tallene gir det likevel ingen en økning til den generelle polititjenesten.
Her er våre første betraktninger av det som ble lagt frem i dag. Vi kommer med mere utfyllende tilbakemeldinger når vi har fått lest mere grundig gjennom Regjeringens forslag til statsbudsjett.
Rammen for politi og påtale økes med 1 327,2 mill.
Dette betyr at en økning på 1 327,2 mill. i realiteten kun gir en økning på om lag 590,7 mill. etter fradragene/kuttene som nevnt over.
I økningen, 1 327,2 mill., ligger også beredskapssenteret, med 865,3 mill.
Vi mener derfor at økonomiutviklingen knyttet til håndgripelig politikraft derfor vil bli svekket også i 2019.
Økt satsing på cyber, IKT sikkerhet og objektsikring er gode nyheter, men det savnes friske midler til økt satsing på NC3 ved KRIPOS. Det må kunne forventes økning her over flere år i forbindelse med oppbygging av kapasitet og kompetanse.
Mer midler til arbeidet mot gjeng- og ungdomskriminalitet, spesielt i Oslo er et godt tiltak. Positivt at det settes av midler både til politiet (24 mill.) og til konfliktrådene (16 mill.) til dette arbeidet.
20 mill. i økning til a-krim arbeidet, hvorav 5,2 mill. til politiet. Å øke fokuset på a-krim er god samfunnsøkonomi, så det er bra at midlene her økes, men det kunne med fordel vært en enda større satsing her.
Vi registrerer at fangetransportprosjektet gjøres permanent i Sør- Øst politidistrikt fra 2019 og at 44 mill. derfor overføres fra politiet til kriminalomsorgen. Prosjektet for øvrig, utenfor Sør- Øst politidistrikt, er ikke omtalt og vi forutsetter at det innebærer at prosjektet i de andre distriktene termineres fra 2019. En seier for mange av våre medlemmer, men negativt for de i sør-øst, og en merkelig løsning å overføre oppgavene i kun et distrikt, sett oppimot målet om å være "ett politi".
50 mill. for ansettelse av polititjenestepersoner, med en helårsvirkning på inntil 200 mill. i 2020, er selvsagt ikke nok til å ansette de som uteksamineres fra PHS, selv med reduksjon i studenttallene fremover. Regjeringen innrømmer selv i budsjettet, denne gangen, at det ikke er nok midler i budsjettet til å ansette hoveddelen av de som uteksamineres. Dette er en veldig defensiv holdning fra regjeringens side og i strid med tidligere løfter.