Rettigheter til sykepenger for statsansatte mellom 67 og 70 år

HTA-2012-2014.jpg

Etter artikkelen i aftenposten torsdag om sykepenger for arbeidstagere over 67 år har NTL mottat mange henvendelser med spørsmål om reglene for sykepenger. Her finner du utdypende info om rettigheter til sykepenger for arbeidstagere i staten mellom 67 og 70 år.

Hovedtariffavtalen i staten (HTA) gir en utvidet rett til sykepenger, i forhold til det som gjelder etter folketrygdloven (ftrl.). Gjeldende regel fremkommer i HTA § 18 nr 1:


”En arbeidstaker med fast ukentlig arbeidstid og som har tiltrådt tjenesten, har rett til full lønn under sykdom etter reglene i § 11, i inntil 49 uker og 5 kalenderdager. Det er en forutsetning at arbeidstakeren har tiltrådt tjenesten. Arbeidsgiverperioden på 16 kalenderdager kommer i tillegg. Når arbeidstakeren har hatt lønn under sykdom i til sammen 49 uker og 5 kalenderdager i de siste 3 årene, opphører retten til lønn under sykdom."


Statsansatte har dermed rett til sykepenger i 49 uker og 5 kalenderdager, uavhengig av rettighetene i ftrl. og dermed hva arbeidsgiver får refundert fra NAV.

Ftrl. gir begrensede sykepengerettigheter for arbeidstakere som er mellom 67 og 70 år, jf. ftrl. §§ § 8-12:

"Til medlem mellom 67 og 70 år ytes sykepenger fra trygden i 60 sykepengedager, se § 8-51. Bestemmelsen i andre ledd om ny rett til sykepenger gjelder tilsvarende."
Dette innebærer at arbeidsgiver kun får refundert sykepenger for 60 dager dersom en ansatt som har fylt 67 år blir sykemeldt, men uten at dette fratar den ansatte rettighetene etter HTA.

Forholdet er for øvrig også indirekte kommentert av KMD i Statens personalhåndbok
pkt. 7.3.18 3):

”Arbeidstakere i det statlige tariffområdet som tar ut pensjon (helt eller delvis), herunder avtalefestet pensjon, er omfattet av HTA for den del av stilling vedkommende fortsatt er tilsatt i. Under sykdom vil vedkommende således ha rett til lønn etter reglene i HTA § 18, jf § 11, selv om det ikke ytes sykepenger fra folketrygden.”