Kontorarbeid
Foto
Rosa/Inventas

Nye regler: Nå står kampen om hjemmekontoret

– For oss er det viktig å fokusere på arbeidsgivers ansvar knyttet til tilgang på utstyr, forsikringsordninger, arbeidstidsordninger, tiltak for psykososialt arbeidsmiljø. Særlig utstyr er viktig. Kjernen i et arbeidsforhold er at arbeidsgiver stiller med utstyr, lokaler og lønn. Arbeidstaker stiller med sin arbeidsinnsats og tid, sier NTLs forbundssekretær Guro Vadstein i en artikkel i Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen 10. mai.

Artikkelen handler om forslaget til ny forskrift om hjemmekontor som Arbeids- og sosialdepartementet la fram for noen uker siden.

NTL mener det er viktig å klargjøre arbeidsgivers ansvar på hjemmekontoret. Tiden for endring er overmoden sier Guro, men hun mener endringsforslaget er for puslete.

Vi trenger strengere statlig reglement for reguleringen av bruken av hjemmekontor, og arbeidstaker bør kompensere ansatte som sitter hjemme.

– Det er tross alt arbeidsgivere som skal stille med kontorlokaler. Du skal ikke selv måtte betale ned et privat boliglån for å kunne ha en arbeidsplass, slår hun fast.

Hun frykter at frivillig hjemmekontor fort kan bety at man sier fra seg rettigheter. Nå håper hun en klar konkretisering fra staten rundt frivillighet.

– Frivillig hjemmekontor høres jo fint ut. Men med en gang du rekker opp hånden og melder deg frivillig er det arbeidsgiversiden sin logikk at du samtidig påtar deg ansvar for kostnader og arbeidsmiljø. Dette er et farlig spor, slår hun fast i avisen.

NTL bekrefter at de kommer til å kjempe hardt for ordninger knyttet til hjemmekontor, som legger mest mulig ansvar på arbeidsgiversiden.

– Jeg håper arbeidsgivers ansvar konkretiseres mer gjennom innspillene i høringsrunden. Ansvar for utstyr er så selvsagt at det ikke engang nevnes i arbeidsmiljøloven. Selvsagt er det fristende for arbeidsgivere å se på muligheten til å spare penger ved å ha sine ansatte på hjemmekontor. Nettopp derfor må ansvaret deres være tydelig, slår Guro Vadstein i NTL fast i artikkelen.

Hele artikkelen: Nye regler: dette står kampen om på hjemmekontoret

Om høringsforslaget til ny forskrift:

NTL jobber sammen med LO om et svar på høringen, og har bedt om innspill til dette fra NTLs organisasjonsledd og avdelinger. Departementets høringsfrist er 23. juni

Høring forslag til endring i forskrift om arbeid som utføres i arbeidstakers hjem

Andre artikler om hjemmekontor:

Hjemmekontorreglene er 20 år gamle, nå krever LO fornyelse

Nå skal hjemmekontorreglene oppdateres, her er regjeringens forslag

Tema
Kompetanse
Hei, jeg heter Isa. Hva kan jeg hjelpe med?