Hva gjør det sentrale varslingsutvalget?
Forbundsstyret oppnevner utvalget for landsmøteperioden og gir retningslinjer for arbeidet deres. Varslingsutvalget skal sørge for at kritikkverdige forhold blir behandlet i tråd med retningslinjene. Hvis et varsel er behandlet i underliggende organisasjonsledd og en av partene mener at retningslinjene ikke er fulgt, kan varselet ankes til NTLs sentrale varslingsutvalg. Det samme gjelder dersom underliggende organisasjonsledd unnlater å behandle varselet. Det sentrale varslingsutvalget kan reise saker for forbundsstyret i tråd med vedtektenes bestemmelser om suspensjon, utelukking eller eksklusjon.
Behandling av varsler om trakassering
Alle varsler om seksuell trakassering eller annen trakassering skal meldes inn og behandles av NTLs sentrale varslingsutvalg.
Hvem sitter i varslingsutvalget?
I perioden 2023-2026 består NTLs sentrale varslingsutvalg av:
Leder: Ellen Dalen | Vara: Pål Kjærstad |
Forbundsstyrets representant: Tarjei Aamot Haga | Vara: Synnøve Bakken |
Forbundssekretær Guro Vadstein | Vara: Lene Hagen |
Varsling styrker organisasjonen
NTL mener varsling er bra både for organisasjonen og for samfunnet. Varsling gjør at kritikkverdige forhold kan rettes opp. Medlemmer og tillitsvalgte som er villige til å varsle er viktige for organisasjonen og NTL støtter og beskytter den som avdekker og tar opp kritikkverdige forhold.
Hvem kan varsle?
Siden noen kan ha høy terskel for å varsle om brudd som gjelder dem selv, er det viktig at også andre enn de som selv er utsatt, sier fra og varsler dersom man ser eller oppdager kritikkverdige forhold.
Du kan lese retningslinjene for varsling om kritikkverdige forhold i NTL her: