NTL-leder Kjersti Barsok skriver hver måned i forbundslederspalta
Foto
NTL

Internasjonal solidaritet i ei krevende tid

Gode NTLere, jeg skriver denne månedens spalte fylt av bekymring, håpløshet og sinne. I mange uker har vi sett grusomme nyheter fra Israel og fra Palestina. Tusenvis av sivile er drept, veldig mange av dem er barn. 

Både store mediehus og uavhengige journalister, venner og bekjente deler skrekkelige bilder. Bilder ingen av oss egentlig orker å se, men som det nesten føles hyklersk å skjerme seg fra. Den humanitære situasjonen, frykten og lidelsene er jo mye verre enn bildene viser. Jeg tror flere enn meg kjenner seg maktesløse – hva kan jeg gjøre?

Vi i NTL fordømmer vold mot sivile – Hamas´ grusomme angrep og Israels nådeløse gjengjeldelse. Det er fryktelig å være vitne til at alle palestinerne på Gazastripen blir straffet kollektivt for Hamas` terror. Sivilbefolkningen er hardt rammet, de humanitære behovene er enorme. Nødhjelp som mat, medisiner, drivstoff og rent vann må komme fram. En aktør vi i NTL ofte lener oss på, i mange typer kriser, er Norsk Folkehjelp.  Derfor har vi nå bevilga penger til Folkehjelpas arbeid med å redde uskyldige sivile i Gaza. Vi håper og tror at hjelpen kommer fram snart.

Som fagforening og del av en stor, verdensomspennende bevegelse, jobber vi daglig med internasjonal solidaritet. NTLs landsmøte har flere ganger vedtatt uttalelser om Palestina, sist i 2022. Også før den siste tidas grufulle utvikling, så vi med stor fortvilelse på hvordan situasjonen i Palestina hadde eskalert de siste åra. På grunn av den folkerettsstridige blokaden av Gaza har situasjonen for sivile der vært uholdbar lenge. Stadig nye israelske bosettinger har blitt bygget på Vestbredden, og vold, trakassering og overgrep mot Palestinere der har økt i omfang.

Vi krever politisk handling og internasjonalt samarbeid for å stoppe denne krigen.

NTL er tydelige når vi hevder alle folks rett til å leve i fred og trygghet. Vi ber, i likhet med LO, regjeringen om å bruke alle mulige diplomatiske og politiske kanaler for å presse fram en våpenhvile og reelle fredsforhandlinger i Midtøsten. Samtidig må Palestinernes menneskerettigheter respekteres, muren rundt Gaza rives, og okkupasjonen avsluttes. Israels rett til å forsvare seg mot Hamas kan ikke innebære ytterligere vold mot sivile Palestinere. NTL mener norske myndigheter må støtte en demokratisk to-statsløsning og anerkjenne Palestina som en egen stat innenfor grensene fra 1967.

Gode NTLere, bombingen av Gaza må stoppe og det må bli våpenhvile. Samtidig må vi som medmennesker ta ansvar for at ikke falske nyheter og hatefull retorikk får spre seg. Det er urovekkende å høre om økt antisemittisme og anti-muslimske holdninger. Både jøder og muslimer forteller at de er redde for sin egen sikkerhet. Vi må jobbe for at alle grupper kan føle seg trygge - også langt fra der bombene nå treffer. Vi må reagere når noen sprer hatefulle ytringer, vi må øke vårt eget kunnskapsnivå og faktasjekke nyheter vi sprer videre. Vi kan alle bidra til å underminere hatet ved å være tolerante og bidra til å spre sannhet til forsvar for dem som rammes av inhumane voldshandlinger.

Tema
Forbundslederspalte
Hei, jeg heter Isa. Hva kan jeg hjelpe med?