NTL delte fine øyeblikk og feststemning med over 100 000 deltakere i årets rekordstore Oslo Pride-parade.
Foto
August Tekrø / NTL

NTL gikk i historisk stort Pride-tog

Med en rekordstor deltakelse i Oslo Pride, markerte NTL en måned med innsats for skeives rettigheter. Forbundsleder Kjersti Barsok rettet en sterk advarsel mot hatkriminalitet og understreket at kampen for et inkluderende arbeidsliv foregår hver eneste dag.

Årets Pride-parade i Oslo ble en historisk markering, med over 100 000 mennesker i et fargesprakende tog gjennom hovedstadens gater. Midt i folkehavet gikk en stor delegasjon fra NTL, synlig med bannere og flagg. Feststemningen og gleden var til å ta og føle på, men bak feiringen av frihet og kjærlighet ligger et dypt alvor. 

Frokost som samlingspunkt

Dagen ble sparket i gang med frokost i NTLs lokaler i Møllergata. Pride-frokosten har over tid blitt et viktig møtested for medlemmene våre, de tillitsvalgte og ansatte, og i år var intet unntak. Frokosten bød på god steming, gode samtaler, og en verdifull mulighet til å styrke fellesskapet før paraden.

Forbundsleder Kjersti Barsok holdt en inspirerende åpningstale som trakk linjer mellom fagbevegelsens grunnleggende verdier og den pågående kampen for et mer inkluderende og rettferdig samfunn. Hun understreket at fagbevegelsens solidaritetsprinsipp er uløselig knyttet til kampen for skeives rettigheter og mangfold i arbeidslivet.

Bilde fra Pride-frokosten hos NTL.
Det var godt oppmøte og et sterkt engasjement under NTL-frokosten, et årlig samlingspunkt før Pride-toget. Foto: August Tekrø / NTL

Kampen mot hat

I talen sin pekte Barsok på den alvorlige situasjonen rundt hatkriminalitet, og viste til Politiets årsrapport for 2024. Rapporten slår fast at «hatkriminalitet er et alvorlig og vedvarende samfunnsproblem», og Barsok understreket at angrep mot enkeltpersoner basert på identitet rammer oss alle og svekker fundamentet i fellesskapet. Slike forbrytelser skaper frykt og utrygghet, og gjør kampen for et trygt og åpent samfunn enda viktigere.

Barsok minnet forsamlingen om at tonen i samfunnsdebatten ofte blir skarpere i valgår. Trusler, hets og hatefulle ytringer kan bli synligere.

– Derfor er det så avgjørende at vi tar denne kampen der vi kan, på arbeidsplassen, hver eneste dag. Vi må skape rom der alle kan være seg selv, uten frykt for fordømmelse eller trakassering, sa Barsok.

Les hele Kjersti Barsoks tale:

Så fint å få starte dagen med dere.

Nå begynner jo dette å bli en tradisjon.

Jeg er glad for å være her. Jeg er glad for at dere er her. Jeg er glad for at vi sammen bidrar til en både fin og trygg pridefeiring.

Og jeg mener grunnleggende at det viktigste som sies og gjøres om mangfold og inkludering skal og må gjøres alle andre dager. Men litt skal jeg si:

Politiet la nettopp fram årsrapporten om hatkriminalitet i Norge for 2024. Og la meg sitere «Hatkriminalitet er et alvorlig og vedvarende samfunnsproblem som utfordrer vår tillit, trygghet og demokratiske verdigrunnlag.

Når mennesker utsettes for straffbare handlinger på bakgrunn av hvem de er – deres etnisitet, religion, seksuelle orientering, kjønnsidentitet, kjønnsuttrykk, eller funksjonsnedsettelse – rammes ikke bare individet. Hele grupper som deler disse kjennetegnene opplever frykt, marginalisering og redusert deltakelse i samfunnslivet.»

Antallet saker som anmeldes går opp og utviklinga viser også at hatkrim skjer flere steder – både i det offentlige og i det digitale rom. Og det Politiet spesielt advarer om er at i et valgår hvor det å debattere og bryte meninger er så sentralt så blir også utfordringene knyttet til trusler, hets og hatefulle ytringer enda mer synlige.

Det er ikke tvil om at hatkriminalitet og hatefulle ytringer truer ytringsfriheten og vi må også bidra til å forsvare våre demokratiske verdier.

Jeg snakker rett som det er om hva det er som er viktig for oss i NTL. Vi vil ha et samfunn bygd på tillit, solidaritet og fellesskapsløsninger. Der menneskeverd og likeverd er grunnleggende. Det er jo nettopp derfor vi har kjempet frem – og fortsetter å kjempe - for like rettigheter, en velferdsstat for alle og et trygt arbeidsliv.

Og som jeg har sagt til mange av dere før: vi i fagbevegelsen, vi som er tilstede på arbeidsplasser og studiesteder over hele landet vi må skape trygghet hver eneste dag. Fordi det er fortsatt også sånn at mennesker kan møte en utfordrende arbeidshverdag på grunn av reell eller antatt seksuell orientering og kjønnsidentitet – også her i Norge.

Vi veit godt at vi aldri kan ta rettigheter for gitt, og vi veit at pride skaper holdninger og synlighet - det er det viktig å bidra til og det er jeg stolt av at vi gjør. Det er altså menneskerettigheter vi snakker om.

Vi er stolte av fellesskapet vårt og vi skal fortsette å jobbe for at alle skal kjenne seg inkluderte hos oss. OG vi må huske at det er ikke et fellesskap om ikke alle kjenner seg inkluderte og når noen i flokken vår kjenner seg utrygge så er det vårt felles ansvar å vise at vi kjemper kampen sammen og er allierte.

I dag er det kamp og det er fest, det er feiring av frihet og kjærlighet.

Jeg håper dere får en fabelaktig dag!

En hel måned med innsats

NTLs engasjement strakte seg langt utover paradedagen i hovedstaden. Et av høydepunktene var en egen frokostdebatt på Folkets Hjørne i Oslo.

Portrettbilde av Marit Johanne Bjerke
Forbundssekretær Marit Johanne Bjerke er godt fornøyd med NTLs bidrag i kampen for de skeives rettigheter. Foto: Ole Palmstrøm

Her samlet NTL et sterkt panel for å diskutere hvilke utfordringer skeive kan møte i arbeidslivet, og hva vi kan gjøre for å skape en trygg og inkluderende arbeidsplass. I en tid med økende polarisering er det viktigere enn noen gang å kjempe for et arbeidsliv uten diskriminering.

I panelet deltok:

  • Kjersti Barsok, leder i Norsk Tjenestemannslag – NTL
  • Stephen Adom, leder i FRI
  • Luca Dalen Espseth, fra Pasientorganisasjonen for Kjønnsinkongruens (PKI)
  • Per Olav Skurdal Hopsø, statssekretær i Arbeids- og inkluderingsdepartementet

Samtalen ble ledet av forbundssekretær i NTL, Marit Johanne Bjerke.

Er det trygt å være skeiv i arbeidslivet?

Se hele morgenmøtet fra Folkets hjørne i opptak.

I tillegg var NTL synlig under Regnbuedagene i Bergen tidligere i måneden, der forbundsleder Kjersti Barsok deltok på LO Vestlands arrangement. Parallelt har NTL oppfordret lokallag over hele landet til å skape egne markeringer for å vise solidaritet og støtte kampen for skeives rettigheter.

NTL-leder Kjersti Barsok, og nyvalgt LO-sekretær Ingerid Marie Utvik i Bergen med Pride-flag og farger.
Nyvalgt LO-sekretær Ingerid Marie Utvik fra NTL, sammen med forbundsleder Kjersti Barsok, under Regnbuedagene i Bergen. Foto: Privat

Kamp, fest og kjærlighet

Kjersti Barsok avsluttet sin tale med en kraftfull oppsummering som fanget essensen av Pride:

– I dag er det kamp og det er fest, det er feiring av frihet og kjærlighet. Jeg håper dere får en fabelaktig dag!

Hun minnet oss om at Pride handler om mer enn bare én enkelt dag i året; det er et synlig og aktivt valg som må tas hver dag.

NTL vil fortsette å stå sammen med de skeive for likeverd, trygghet og solidaritet i arbeidslivet og samfunnet, og arbeide utrettelig for at alle skal ha friheten til å være den de er, uten frykt eller diskriminering.

Vi sees til neste år!

Tema
Inkludering
Hei, jeg heter Isa. Hva kan jeg hjelpe med?