Orginal - Rød

Uttalelse fra representantskapsmøte: NTL NAV reagerer på regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett

Uttalelse fra representantskapsmøtet i NTL NAV 13 mai 2022 om revidert nasjonalbudsjett.

Regjeringen har i går, den 12.05.2022, lagt fram sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett. Her kommer det blant annet frem at de kutter 264 millioner kroner i arbeidsmarkedstiltak. Som følge av forslaget om redusert bevilgning til arbeidsmarkedstiltak, foreslås driftsbudsjettet å reduseres med 35 millioner kroner. Ifølge Regjeringen foreslås kuttet på bakgrunn av et bedre arbeidsmarked og nedgang i antall arbeidsledige.
 
NTL NAV reagerer kraftig på regjeringens kutt, og mener det er en grov forenkling når de viser til nedgang i arbeidsledighet og et bedre arbeidsmarked.
 
Tall fra NAV viser riktignok at det lyses ut flere stillinger enn tidligere og at kortidsledigheten har gått ned. Samtidig ser vi store utfordringer med at langtidsledigheten fremdeles er høy. For de som har stått lenge utenfor arbeidslivet, er det fortsatt store utfordringer med å komme i jobb. I 2021 mottok om lag 17 prosent av befolkningen i yrkesaktiv alder en helserelatert ytelse. Å inkludere flere av disse inn i arbeidslivet er en viktig samfunnsoppgave, som krever et fortsatt høyt tiltaksnivå.
 
NTL NAV finner det urovekkende at regjeringen nå vil kutte i arbeidsmarkedstiltak, noe som hovedsakelig vil ramme nettopp de gruppene som har stått lenge utenfor arbeid, og som trenger bistand fra NAV til å komme inn på arbeidsmarkedet. NAV kunne blant annet ha brukt disse midlene til kompetanse tiltak, for at de som står utenfor skal treffe arbeidslivets behov for kompetanse.
 
Ved å kutte i arbeidsmarkedstiltak gjør regjeringen en allerede sårbar gruppe enda mer utsatt. Det er bare gjennom å
prioritere tett oppfølging, kurs og kvalifisering en vil kunne oppnå målet om å få ned langtidsledigheten og inkludere flere med helseutfordringer. NTL NAV mener det er å gå i feil retning å kutte i arbeidsmarkedstiltak og at det representerer et klart løftebrudd når det gjelder å prioritere og løfte de sårbare gruppene i samfunnet.

Tema