Orginal - Rød

Uttalelse fra NTL NAV Oslo om lønnsoppgjøret og uravstemningen

Uravstemningen er en hjørnestein i medlemsdemokratiet vårt, og betyr at medlemmene kan si sin mening om et forhandlingsresultat. Uravstemningen sier noe om hvor godt fornøyd medlemmene er med en avtale, og jo høyere oppslutning, jo sterkere er signalet. Derfor er det bestemt at hvis flere enn 2/3 av medlemmene tar del i en uravstemning, er resultatet bindende. Resultatet er også bindene hvis ja-et eller nei-et har et absolutt flertall. Hvis ett av disse kriteriene er oppfylt vil et nei i uravstemningen bety at avtalen er avvist. Og det betyr streik! 

Uravstemningen knyttet til årets tariffoppgjør fikk en rekordstor oppslutning og mobiliseringen førte også med seg en viktig og meningsfull debatt i alle ledd om meklingsresultatet og våre prinsipper om lønn og tariff i NTL. 

I NTL NAV Oslo stemte 80% av medlemmene i uravstemningen. Totalt i LO Stat var stemmeandelen på 68,2% og hele 76,3% stemte nei. Resultatet innebar både at minst 2/3 stemte, og at nei-et hadde et absolutt flertall. Begge kriteriene oppfylt for et bindende resultat, der altså! Og uravstemningsresultatet i år var STREIK!

Fristen for å stemme i uravstemningen var 13. juni, og resultatet skulle offentliggjøres 20. juni. Det var derfor med vantro vi først fikk servert resultatet av uravstemningen i nettavisene allerede på mandag, og dernest at styret i LO Stat hadde avblåst streiken ved å gå inn for frivillig lønnsnemnd.

Her har engasjerte medlemmer og tillitsvalgte stått på for medlemsdemokratiet og fått til en historisk høy valgdeltakelse, bare for å bli avfeid av styret i LO Stat. Vi er organiserte i NTL fordi vi tror på medbestemmelsen og våre tillitsvalgte liker svært dårlig å bli forsøkt brukt som rundingsbøyer av motparten. Medlemsdemokratiet vårt er heller ingen rundingsbøye, la det være klart! 

Måten styret i LO Stat har håndtert resultatet av uravstemningen kan oppsummeres med ett ord: arrogant! Det gjør oss forbanna! Når det er sagt, vi har lang erfaring med å omsette sinne til ekstra lag med pågangsmot. Det skal vi bruke i kampen for en solidarisk lønnspolitikk i staten og til å bygge NTL enda sterkere. 

På vegne av styret i NTL NAV Oslo

Petter G. Haug 
Leder 

Tema