Kort og klart om statsoppgjøret

HQ-bygning.jpg

Hva er det som diskuteres i det sentrale oppgjøret i staten? Hva er rollen til riksmekleren? Og hva med de lokale forhandlingene?

Hva er det som diskuteres i det sentrale oppgjøret i staten?

1. Hvor mye penger skal det brukes på å øke lønninger i staten i år? (Rammen)

Oppgjøret i privat sektor er retningsgivende for denne summen. Likevel er det uenighet, blant annet om det skal kompenseres for lave oppgjør tidligere år. Her vil selvsagt fagforeningene ha mest mulig og arbeidsgiver minst mulig. I år snakkes det mye om etterslep, det skyldes at virksomheter i privat sektor har gitt større tillegg lokalt enn det som har vært tilfelle i offentlig sektor. Hvis ikke dette blir kompensert vil lønningene i privat sektor skli fra i lønnsutviklingen over tid.

2. Hvor mye av disse pengene skal fordeles sentralt, og hvor mye lokalt?

Her ønsker LO Stat og Unio at mest mulig skal fordeles sentralt fordi det sikrer at alle får en lønnsutvikling. Lokale oppgjør er mer sårbart, fordi det er ofte avhengig av hver enkelts evne til å selge seg selv i lokale eller individuelle lønnsforhandlinger. Det er ikke streikerett på lokale forhandlinger i staten, så arbeidstakerne vil miste et viktig kampmiddel dersom mer av oppgjøret skal fordeles lokalt.

LO Stat ønsker å fordele pengene ved generelle tillegg, der alle ansatte får et likt tillegg, og ved såkalte justeringer, der alle med samme stillingskode får et tillegg.

I det sentrale oppgjøret kan det også bli gitt føringer for hva som skal prioriteres i de lokale forhandlingene. LO Stat ønsker en føring om at likelønn mellom menn og kvinner skal prioriteres i de lokale forhandlingene.

3. Bestemmelser om fridager, overtidstillegg, sosiale ordninger, etc.

Hvorfor er partene hos riksmekleren?

Når partene ikke kommer til enighet i forhandlingene seg imellom har Riksmekleren rett etter tjenestetvistloven til å innkalle partene til mekling før en streik kan iverksettes. Meklingen er med andre ord statens forsøk på å løse konflikter i arbeidslivet før det kommer til streik eller lock-out.

Hva med de lokale forhandlingene?

De lokale forhandlingene foregår på høsten. Grunnen til det er at det bestemmes i det sentrale oppgjøret på våren hvor mye penger som skal settes av til disposisjon i de lokale forhandlingene.