Bred satsing på statlig sektor i statsbudsjettet

Statsbudsjettet som den rødgrønne regjeringen la fram i dag inneholder økte bevilgninger til statlig sektor og infrastruktur. Forskning, politi, samferdsel og kultur er blant de prioriterte områdene i årets budsjett.

Politiets bevilgninger økes med 1,3 milliarder, og veksten er hovedsakelig knyttet til personellressurser og oppfølging av den nye særavtalen i politietaten. Dermed videreføres 460 sivile stillinger som ble opprettet i politietaten i 2009.

Bevilgningene til forskning og utvikling øker med 1,7 milliarder i 2010. Samtidig foreslår regjeringen å innføre 2600 nye studieplasser neste år.

For å motvirke den voksende ledigheten økes NAVs driftsbudsjett, og pengene skal blant annet gå til å bygge ut arbeidsmarkedstiltakene med 3000 plasser.

Skatteetaten og toll- og avgiftsetatens arbeid for å forebygge og avdekke svart økonomi forsterkes, og budsjettet for skatte- og avgiftsadministrasjonen økes for å sikre dette arbeidet.

Budsjettet for kulturformål økes kraftig, og blant de prioriterte områdene som nevnes er teater, opera og orkester.

På samferdselsområdet økes blant annet budsjettet til Avinor for å sikre gjennomføringen av nødvendige sikkerhetstiltak, og det gis betydelige tilskudd til regionale flyplasser. Vegbudsjettet økes med 2,6 milliarder korrigert for overføringen av vegstrekninger fra staten til fylkeskommunene gjennom forvaltningsreformen.

Også forsvarsbudsjettet økes, og NTL er fornøyde med at den nye kompensasjonsordningen for psykiske belastningsskader etter utenlandsoperasjoner ivaretas i budsjettet.

Det er også hyggelig å registrere at NTL er nevnt ved navn tre ganger i budsjettdokumentet for BLD; to ganger i forbindelse med utformingen av standardkontrakter for statlige familie- og beredskapshjem, samt i forbindelse med kursing i av tillitsvalgte og personer med verv i minoritetsorganisasjoner i samarbeid med Likestillings- og diskrimineringsombudet.