Innskuddspensjon er basert på urealistisk avkastning

Innskuddsbaserte pensjonsordninger krever en urealistisk avkastning for å nå et pensjonsnivå på 66% av sluttlønn innen man går av med pensjon. Det viser nye tall fra Vital. Blir pensjonen din gjort om fra en ytelsesbasert til en innskuddsbasert ordning kan du derfor komme svært dårlig ut.
En undersøkelse Vital har gjort for Finansavisen viser at selv et maksimumsinnskudd på 5 prosent av inntekten er for lavt til å nå en pensjon på 66 prosent av sluttlønn med mindre du starter sparingen veldig tidlig og får en svært høy årlig avkastning gjennom hele oppsparingsperioden.

- Finanstilsynet har nylig vedtatt at livselskapene ikke har lov til garantere en høyere årlig avkastning enn 2,5 %. Kredittilsynets grense er en mer sannsynlig avkastning enn de nivåene som skal til for å nå en anstendig pensjon, konkluderer forbundssekretær i NTL Dag Westhrin, og minner om at tallene Finansavisen presenterer også forutsetter full opptjening i folketrygden.

Finansavisen opererer med to eksempler:
Er du 40 år og skal nå 66 % ved 67 år må den årlige avkastningen ved 2 % innskudd være på hele 21,1 %. Er innskuddet på 5 % pr. år (som er maksnivået, må årlig avkastning være på 12,9 %)

For en som er 25 år blir tallene slik: Skal du nå 66 % ved 67 år og du betaler inn 2 % av lønna må avkastningen være på 10 % årlig. Skal du nå 66 % ved 67 år og innskuddet er 5 % (maksgrensa for innskuddspensjon) må årlig avkastning være 6,3 %.

- Forskjellen forsterker seg jo færre år man er medlem i innskuddspensjonsordningen. Arbeidstagere som blir omdannet fra ytelses- til innskuddspensjon, kommer dårlig ut, sier viseadm. direktør Anders Skjævestad i Vital til Finansavisen.