3 - Visjoner for framtida

Innhold

3.1 Forskning og høyere utdanning

3.2 Velferdsstaten

3.2.1 Privatisering

3.2.2 30-timersuka

3.2.3 Sosial boligpolitikk

3.2.4 Transport

3.3 Det finnes ingen jobber på en død planet

3.3.1 Fellesskapets ansvar

3.3.2 Statens rolle i fornybarsamfunnet

3.4 Internasjonal solidaritet

3.4.1 Internasjonalt samarbeid

3.4.2 Krig, konflikt og klimaendringer

3.4.3 Palestina

3.4.4 Vest-Sahara

3.4.5 Ukraina

3.4.6 Rettferdig fordeling og utvikling

3.5 Samfunnssikkerhet og beredskap

3.6 Pensjon

3.7 Feriepenger

3.8 Likestilling og inkludering

3.9 Kunstig intelligens (KI)

 

 

3.1 Forskning og høyere utdanning

 

Grunnforskning er viktig for å styrke vår forståelse av oss selv og verden og for å utvikle samfunnet videre, og danner grunnlaget for framtidig verdiskaping. Prinsippet om forskningens frihet må vernes. Finansiering må støtte opp under grunnforskning og den frie forskningen. Stipendiater og andre midlertidige tilsatte i universitets- og høgskolesektoren er en gruppe som har særlige utfordringer i sine arbeidsforhold. NTL Ung mener derfor at sektoren må jobbe for bedre arbeidsvilkår for disse gruppene. Et moment er at mange vitenskapelige ansatte er avhengig av prosjektfinansiering for forskningen sin. Vi mener det må vris mer mot faste overføringer slik at det blir enklere å ansette folk i faste, hele stillinger.

Akademia preges av stor grad av midlertidighet, usikkerhet og hard, internasjonal konkurranse om de faste stillingene. Sektoren må støtte opp om unge forskeres faglige utvikling og karriere, også slik at stipendiater og andre forskere tidlig i karrieren sikres muligheten til å kvalifisere seg til faste stillinger. Mange stipendiater opplever å bli møtt med liten støtte av universitetene i gjennomføringen av graden sin. Stipendiater må få god og tilstrekkelig veiledning, ressurser og tid til gjennomføring av graden.
NTL Ung mener mangfoldet i universitets- og høgskolesektoren er viktig og bør bevares. Dette trues nå med de strukturelle endringene som er gjennomført i sektoren. Kravene som stilles til omorganiseringen av sektoren er i realiteten krav som stilles til arbeidstakerne. Demokratiet ved universiteter og høgskoler er satt under press, og prosessene undergraver den frie forskningen og den akademiske friheten. Denne utviklinga må stanses og reverseres.

Mangfoldet i universitets- og høyskolesektoren er også truet av bruddet på gratisprinsippet ved innføringen av skolepenger for utenlandske studenter. Dette svekker og kan true nåtidig og fremtidig utdannelse for internasjonale studenter og for våre medlemmer, sammen med mangfoldet i akademia. NTL Ung mener at skolepenger for studenter fra utenfor EU og EØS burde reverseres. Frem til høyere utdanning er fritatt for skolepenger mener vi det er nødvendig å sikre gode stipendordninger for studenter fra utenfor EU og EØS og at dette ikke skal gå på bekostning av Norges bistand til det globale sør.

Flyktninger og asylsøkere må få brukt sin utdanning fra hjemlandet i det norske arbeidsmarkedet. NTL Ung mener at utdanningsinstitusjoner bør delta i programmer som sikrer akademikere og studentaktivister uten mulighet til å fullføre utdanningen i hjemlandet, slik som Scholars at risk og Students at risk.

NTL Ung vil:

  • at institusjonene får økt basisfinansiering og færre finansieringsindikatorer
  • at en større andel av forskningsmidlene kanaliseres direkte til institusjonene for å sikre forskning uavhengig av konkurranse eller næringslivets prioriteringer
  • at det opprettes flere statlig finansierte stipendiatstillinger og faste vitenskapelige stillinger ved høyskoler og universiteter
  • at stipendiater og andre forskere tidlig i karrieren i større grad enn i dag sikres tilstrekkelig veiledning, ressurser og tid
  • at avgjørelsene på alle nivåer ved universiteter og høgskoler tas i formelle organer der ansatte og studenter er representert
  • ha gode stipendordninger for studenter fra utenfor EU og EØS, som sikrer mangfold og kvalitet i akademia
  • bevare breddeuniversiteter, og å bevare campus og høgskoler som en drivkraft i samfunnsutviklingen i samarbeid med forskningsmiljøer regionalt, nasjonalt og internasjonalt
  • at det sikres et desentralisert og variert utdanningstilbud over hele landet
  • at universitetene fortsetter å være forvaltningsorganer med særskilte fullmakter, og vil gå imot andre tilknytningsformer for universitets - og høgskolesektoren, som for eksempel foretaksmodellen

 

 

3.2 Velferdsstaten

 

NTL Ung mener at de store samfunnsutfordringene løses best i fellesskap. Den norske arbeidslivsmodellen har sterke tradisjoner for aktivt partssamarbeid, og offentlig ansatte har kunnskapen og kompetansen til å definere framtidas behov og løsninger. NTL Ung har store ambisjoner for offentlig sektor, og vil at ansatte og tillitsvalgte skal sitte i førersetet for utviklingen. Velferdsstaten er viktig for et demokratisk og inkluderende samfunn. Alle landets innbyggere skal sikres like muligheter til utdanning, helse- og velferdstjenester og et sosialt og økonomisk sikkerhetsnett. Det er de folkevalgtes ansvar å sikre gode, offentlige tjenester som motvirker sosiale og økonomiske forskjeller.

NTL Ung:

  • vil investere og styrke velferdsstaten og offentlig sektor
  • vil at velferdstjenester og samfunnssikkerhet fortsatt skal sikres og leveres av det offentlige
  • er motstandere av flate kutt i driftsbudsjettene

 

3.2.1 Privatisering

Privatisering og konkurranseutsetting av offentlige tjenester bidrar til en storstilt overføring av offentlige midler til privat profitt. Prinsipper for markedsstyring gjør offentlig sektor mindre effektiv, svekker ansattes medbestemmelse og fører til dårligere tjenester. Reguleringen av stordata bør være en offentlig oppgave for å hindre at private teknologigiganter får makt over informasjon som tilhører fellesskapet. Kampen for en sterk offentlig sektor og offentlig sektors egenart er derfor en kamp for framtidas velferdsstat og den norske modellen.

NTL Ung vil:

  • at privatiseringen og markedsstyringen av offentlig sektor stanses og at velferd skal være profittfri
  • sikre offentlig eierskap av viktig og kritisk samfunnsinfrastruktur

 

3.2.2 30-timersuka

Norske arbeidstakere har aldri vært mer produktive, samtidig som arbeidstakere sitter igjen med mindre penger og fritid. I tillegg opplever mange arbeidstakere, særlig unge, hverdagen som veldig hektisk og mange blir utslitt. En kortere normalarbeidsdag vil kunne lette på denne utfordringen, og gjøre det lettere å kombinere arbeid og familieliv og hjelpe flere som ønsker det til å stå lenger i arbeid. Kortere arbeidstid vil også kunne skape flere arbeidsplasser og slik være et tiltak mot arbeidsledighet. Et eksempel på dette er sekstimersdagen.

NTL Ung vil:

  • kjempe for arbeidstidsreduksjoner med full lønnskompensasjon
  • at lavtlønte fortsatt sikres lønnsvekst, ved innføring av tariffestet og gradvis reduksjon i arbeidstiden
  • at vilkårene for ubekvem arbeidstid i lov- og avtaleverk endres for å sikre at turnusarbeidere blir ivaretatt

 

3.2.3 Sosial boligpolitikk

Det er fellesskapets ansvar å sikre at alle mennesker har tak over hodet. I dag har vi et boligmarked som for mange unge oppleves som umulig å komme inn i. Boliger er blitt til et spekulasjonsobjekt for folk som allerede eier et hjem. NTL Ung mener at det må kraftfulle tiltak til for å igjen kunne gjøre boligmarkedet mer tilgjengelig for unge og andre som står utenfor.

De siste årene har vi opplevd et boligmarked hvor prisene har løpt løpsk, samtidig som boligbyggingen bremser opp. Ikke siden finanskrisen har vi bygget så få boliger i Norge. Det gir ikke svar på boligdrømmen mange av våre medlemmer sitter på - og for fagbevegelsen - hvis bolig til alle alltid har vært et mål - er dette en marsjordre. Unge rammes særlig hardt. De fleste har lite egenkapital, mens egenkapitalkravet stiger i tråd med boligprisene. I mellomtiden blir de tvunget til å leie, til en tilsvarende økende leiepris. Resultatet er at unge og andre i alle aldersgrupper uavhengig av lønn og utdanning ikke kommer inn på boligmarkedet med mindre de har en høy egenkapital.

NTL Ung vil:

  • at retten til et hjem lovfestes
  • at man skal få på plass en tredje sosial boligsektor, med boligsosiale boformer for å få flere inn i boligmarkedet
  • at man skal styrke Husbanken sine muligheter for å hjelpe flere unge med startlån
  • at bolig for ressurssvake og unge med helseutfordringer prioriteres av det offentlige
  • innskjerpe skattereglene for boliger slik at bolig ikke lenger er attraktivt som et spekulasjonsobjekt
  • regulere leiemarkedet slik at man i større grad ivaretar leietakerens rettigheter
  • at man skal ha en høy reguleringstakt av boliger i pressområder med høye boligpriser
  • jobbe for at hele studielånsgjelden ikke skal inngå i den samlende gjeldsgraden i utlånsforskriften
  • at NTL skal bidra til at LO skal stifte et eget boligbyggelag som skal bygge boliger på en måte som er forankret i arbeiderbevegelsens verdier og interesser
  • at dette boligbyggelaget har som formål å ivareta og sørge for at arbeidstakere som er tilsluttet laget skal få tilgang på rimeligere boliger i hele landet
  • at LOs sekretariat får i oppgave å utrede og forberede denne stiftelsen av laget, hvis endelige form skal fattes på et av LOs representantskap i kongressperioden.
  • jobbe for at LO-medlemmer blir medlemmer av boligbyggerlaget.

 

3.2.4 Transport

I et langstrakt land med spredt befolkning er vi helt avhengige av at kollektive transporttilbud styres i offentlig regi. Kollektive transporttilbud er helt avgjørende for å lykkes med å nå Norges forpliktelser i Parisavtalen og for å nå ambisjonene om et lavutslippssamfunn. NTL Ung mener det er viktig å få utbedret eksisterende jernbanenett og styrke dette, samtidig som det må utvides til nye områder.

Samtidig er kortbanenettet en avgjørende del av kollektivtrafikken i Norge, og et godt supplement der høyhastighetstog ikke vil være mulig. Selv om de fleste flyplassene på kortbanenettet ikke er lønnsomme, er de viktige for å opprettholde spredt bosetting.

NTL Ung vil:

  • at jernbanenettverket forlenges og oppgraderes, med fokus på nye prosjekter som har færrest negative konsekvenser på klima, natur og urfolk
  • at Nord-Norgebanen bygges ut
  • at ras- og flomsikring av eksisterende vei- og jernbanenett prioriteres fremfor unødvendige motorveiprosjekter
  • ha et nasjonalt rimelig billettsystem på kollektivtransport i Norge
  • at rabattordninger på kollektivtrafikk utvides til flere grupper, som blant annet personer på arbeidsavklaringspenger og tiltak
  • styrke Avinor til å løse sitt samfunnsoppdrag innenriks

 

 

3.3 Det finnes ingen jobber på en død planet (klima)

 

Samfunnsutviklingen de siste tiårene har lagt et enormt press på vanlige folk og planeten. Økte økonomiske forskjeller og mindre tillit mellom folk og til det offentlige er bare noen av effektene av privatisering, skattekutt, velferdskutt og en eventyrfortelling om evig økonomisk vekst. Fagbevegelsen er nøkkelen for å sørge for en reell og rettferdig omstilling til et grønt industrisamfunn. NTL Ung vil derfor være en tydelig stemme for bærekraft og klimavennlig utvikling i NTL og LO.

 

3.3.1 Fellesskapets ansvar

Klimaet og naturen er avhengige av en ny og fremtidsretta politikk. Velferdsstatens rolle i folks liv må ikke undervurderes, men må styrkes. De viktigste samfunnsoppdragene løses best i fellesskap. Synet på staten som en ren utgiftspost må snus. Staten skal være ledende i å kutte utslipp. Skal vi opprettholde velferdstilbud er vi avhengige av å skape nye klimavennlige og bærekraftige arbeidsplasser Det norske oljeeventyret har hatt en viktig rolle for norsk velferd og norske arbeidstakere, kompetansen til oljearbeiderne vil være avgjørende for å bygge ut ny utslippsfri industri som vi kan leve av i fremtiden.

NTL Ung vil:

  • at Norge stanser tildeling av nye oljelisenser umiddelbart, og vedtar en plan for rettferdig avvikling av petroleumsvirksomheten for å nå målene i Parisavtalen
  • at det satses omfattende på nye, grønne industrier som på sikt kan erstatte petroleumsvirksomheten
  • at den norske staten skal ta en aktiv eierskapsrolle i etablering av grønn og bærekraftig industri.
  • at Norge stopper planene om elektrifisering av oljesokkelen, og heller prioriterer den fornybare fastlandsenergien inn mot fornybare næringer
  • at ansatte som berøres av det grønne skiftet får mulighet til etter- og videreutdanning, samtidig som deres kompetanse og kunnskap fortsatt ivaretas
  • at skattlegging av klimagassutslipp brukes som et sentralt virkemiddel for å fase ut fossil energi fra økonomien. Inntektene fra slike skatter bør brukes til å kompensere befolkningen for de medfølgende prisøkningene på en sosialt rettferdig måte
  • arbeide for en fullskala implementering av det grønne skiftet i alle deler av samfunnet for å få ned utslipp knytta til industri, reiser transport, handel, bygg, tekstil og matproduksjon
  • at staten sikrer befolkningen og industrien, forutsigbare, konkurransedyktige og lave strømpriser
  • at staten skal ha eierskap i kraftproduksjon og -distribusjon
  • at det satses omfattende på energisparing, effektivisering og energismarte løsninger for å redusere de norske utslippene
  • arbeide for at fagbevegelsen og miljøbevegelsen kan enes om gode og rettferdige fellesskapsløsninger i overgangen til fornybarsamfunnet
  • at allerede vernede områder skal beholde sin vernede status, og ikke åpnes for kortsiktige løsninger på energi

 

3.3.2 Statens rolle i fornybarsamfunnet

Offentlig sektor er en stor innkjøpsmakt. Offentlig sektor må derfor stille høye krav til klima- og miljøvennlige løsninger ved offentlige anskaffelser. Nye statlige bygg bør legges til kollektivknutepunkt for å legge til rette for miljøvennlig transport. Nye offentlige bygg bør bygges som passiv- eller plusshus, og ha grønne tak. Resirkulerte materialer skal alltid være førstevalg.

Statens klimatiltak og investeringer eller prosjekter via statlige selskaper skal ikke gå på bekostning av urfolks menneskerettigheter slik som retten til kulturutøvelse, verken i Norge eller i utlandet.

Norge må i internasjonale forhandlinger vise en større politisk vilje til å kutte i egne klimagassutslipp. Økte bevilgninger må tilkomme de klimatiltakene vi vet fungerer både nasjonalt og internasjonalt.

NTL Ung vil:

  • at Norge kutter utslippene av klimagasser tilsvarende forpliktelsene i Parisavtalen. Utslippene må reduseres slik at vi når 1,5 graders målet
  • implementere løsninger som vil kutte utslippene i staten kraftig.
  • at staten som infrastrukturutbygger prioriterer prosjekter som vil være med på å redusere våre utslipp
  • at staten og statlige selskapers klimaprosjekter ikke går på bekostning av urfolks menneskerettigheter slik som retten til kulturutøvelse, verken i Norge eller i utlandet.

 

 

3.4 Internasjonal solidaritet

 

Verden har ressurser nok til at alle mennesker kan leve godt, men disse er urettferdig fordelt. For å få en rettferdig og fredelig verden trengs en radikal omfordeling av makt og ressurser, en energibruk som ikke skaper farlige klimaendringer og en økonomi underlagt demokratisk styring.

 

3.4.1 Internasjonalt samarbeid

Internasjonal solidaritet, samarbeid og demokrati har vært og er sentralt for fagbevegelsen. I en verden som bli stadig mindre med økt globalisering og store globale og transnasjonale kapitaleiere, er internasjonalt samarbeid og solidaritet i fagbevegelsen avgjørende for å møte de nye utfordringene. Arbeidstakere, penger, kontrakter, varer og tjenester flyttes over landegrensene.

NTL Ung er opptatte av å bruke vårt europeiske og internasjonale kontaktnettverk for å utveksle erfaringer og kunnskap og på denne måten lykkes bedre i å møte de nye utfordringene en global verden stiller oss ovenfor.

NTL Ung vil:

  • derfor samarbeide med unge i internasjonal fagbevegelse, blant annet gjennom EPSU (European public service union) og PSI (Public services international), for å styrke arbeidstakers rettigheter i hele verden
  • at fagbevegelsen i Norge tar ansvar og tilrettelegger for en overføring av ressurser, teknologi og kunnskap til de som trenger det mest
  • at NTL skal prioritere internasjonale prosjekter i regi av og i samarbeid med Norsk Folkehjelp

 

3.4.2 Krig, konflikt og klimaendringer

Klima- og naturkrisa har et særdeles internasjonalt og solidarisk aspekt ved seg. Den fattigste delen av befolkningen i de fattigste landene på jorden rammes hardest. Disse delene av verden har stått for en den absolutt minste delen av utslipp historisk sett.

Krig, naturkatastrofer og undertrykkende regimer fører til at verden står overfor den største flyktningkrisa i historien. Det har aldri før vært så mange mennesker på flukt, over 110 millioner. Europa og Norge fører en stadig mer inhuman asyl-, innvandrings- og flyktningpolitikk.

NTL Ung vil:

  • styrke Norges politiske bidrag til fredsbygging og ivareta humanitære prinsipper i væpnet konflikt
  • at Norge bidrar til beskyttelse av sivile i sårbare land
  • at Norge skal ta imot det antallet kvoteflyktninger som FN ber oss om
  • at Norge skal føre en mer human asyl-, innvandrings- og flyktningpolitikk

 

3.4.3 Palestina

Situasjonen i de palestinske områdene har forverret seg kraftig de siste årene. Okkupasjonen og undertrykkingen av palestinerne eskalerer og det systematiske bruddet på internasjonale lover og avtaler fortsetter både i Gaza og på Vestbredden uten tydelig ansvarliggjøring av Israel. NTL Ung krever at det internasjonale storsamfunnet ansvarliggjør Israel for brudd på menneskerettighetene og folkemord.

NTL Ung:

  • vil støtte LO i sitt arbeid for internasjonal boikott av Israel
  • vil jobbe aktivt for å vise solidaritet med Palestina
  • krever at Norge anerkjenner Palestina som egen stat
  • krever at våpenfabrikker med statlig eierskap hindrer at norsk krigsmateriell blir brukt i Israels okkupasjon av Palestina
  • krever at staten avslutter offentlige innkjøp av varer og tjenester fra selskaper som har virksomhet på okkupert område eller har forbindelser til det israelske militæret

 

3.4.4 Vest-Sahara

Til tross for dom fra den internasjonale domstolen i Haag og gjentatte resolusjoner fra FNs Generalforsamling og Sikkerhetsråd fortsetter Marokko okkupasjonen og den grove utnyttelsen av naturressursene i Vest-Sahara. NTL Ung støtter Støttekomiteen for Vest-Sahara i kampen for et fritt Vest-Sahara.

NTL Ung krever:

  • opphevelsen av Afrikas siste koloni
  • at den norske regjeringen er en pådriver for Vest-Saharas legitime rett til selvbestemmelse og uavhengighet

 

3.4.5 Ukraina

Det autoritære og høyrenasjonalistiske styret i Russlands brutale angrep på Ukrainas uavhengighet er et eksempel på moderne kolonialisering. Til tross for at store deler av verden har reagert med avsky og boikott etter invasjonen i 2022 fortsetter Russland sin offensiv i Ukraina. NTL Ung krever at lands grenser respekterer og er alltid motstandere av bruk av vold og makt for å endre landegrenser.

NTL Ung krever:

  • at Norge fortsetter å støtte Ukraina i deres frihetskamp mot Russlands okkupasjonskrig
  • at Norge tar en aktiv rolle i å skape fred mellom Ukraina og Russland
  • at Russland stilles til ansvar i internasjonale domstoler for krigsforbrytelser og folkemord i Ukraina

 

3.4.6 Rettferdig fordeling og utvikling

Utvikling dreier seg ikke bare om økonomisk vekst, kunnskap eller de rette tekniske løsningene. Det avgjørende spørsmålet er hvordan ressursene kontrolleres og fordeles. For å oppnå en rettferdig utvikling er det avgjørende at undertrykte grupper kan styrke sin makt, delta og påvirke makthavere og beslutningstakere.

NTL Ung vil:

  • at alle selskaper skal følge internasjonale retningslinjer og FNs veiledende prinsipper for næringsliv (UNGP)
  • at internasjonale selskaper betaler sin rettferdige andel i skatt, og at den skal betales til det landet hvor den skattepliktige aktiviteten foregår
  • at oljefondet ikke investerer i selskaper som bidrar til okkupasjon
  • at oljefondet ikke investerer i selskapet som motarbeider ILOs kjernekonvensjoner
  • at oljefondet aktivt bruker sitt eierskap til å kreve at selskapene gjennomfører aktsomhetsvurderinger i tråd med FNs veiledende prinsipp for menneskerettigheter og næringsliv
  • at klimainvesteringer gjennom bistanden skal sikre demokratisk deltakelse og medvirkning av berørte grupper

 

 

3.5 Samfunnssikkerhet og beredskap

 

Verden er nå i en mer usikker geopolitisk virkelighet med krig i Europa og flere land som går i en autoritær retning og som vil kunne true vår felles trygghet. Etter flere år med dyp fred og nedbygging av forsvaret er vi nå nødt til å bygge opp forsvaret slik at vi kan trygge sikkerheten til våre innbyggere.

Truslene er ikke bare rettet mot fysiske og digitale objekter. Demokratiet vårt er også truet. Noe av det viktigste vi har i samfunnet vårt er tilliten vi har til hverandre og til myndighetene. Vi ser nå en tendens til at vi får en tillitsslitasje i befolkningen.

Grunnet klimaendringene har både sivilforsvaret og heimevernet nå flere oppdrag enn før i forbindelse med naturkatastrofer, men budsjettene strammes inn. Dette fører til kritisk lav bemanning og vanskeligheter med å utføre nødvendige oppgaver og øvelser. Beredskapsenhetene i staten må gis en økt profesjonell grunnbemanning, som sikrer en robust beredskap og et forsvarlig arbeidsmiljø under øvelser og i akutte situasjoner.

NTL Ung vil:

  • at Norge ruster opp forsvaret betraktelig for å sikre fred, frihet og demokrati, i Norge og verden
  • sikre at sivilforsvaret ikke blir brukt som erstatning for tilsatt arbeidskraft
  • styrke alle beredskapsenheter i staten slik at vi er i best mulig stand til å håndtere fremtidige kriser
  • sikre en robust beredskap gjennom en økt grunnbemanning av alle beredskapsenheter i staten
  • ta tilbake offentlig eierskap og kontroll av kritisk og viktig infrastruktur, som for eksempel jernbanen og bredbånd
  • at Norge fortsetter satsningen på det felles sikkerhets- og beredskapssamarbeidet med de nordiske landene og EU

 

 

3.6 Pensjon

 

NTL Ung krever et pensjonssystem som er basert på kollektive løsninger som sikrer forutsigbare, solidariske og langsiktige fellesordninger. Pensjonssparing skal ikke være et ansvar for den enkelte. NTL Ung skal være en pådriver i arbeidet for å sikre gode pensjonsordninger også i framtiden og vil jobbe for at fagbevegelsen engasjerer og involverer unge medlemmer i diskusjonen om fremtidens pensjonssystem.

Etter pensjonsreformen ser vi at de som kan stå lenge i jobb kommer ut med høyere pensjon enn 66 prosent av tidligere lønn. Kutt i pensjon for lavlønnede finansierer mer pensjon til de høytlønnede. Dette må vi jobbe for å unngå. Tidligere telte kun de 20 beste arbeidsårene, i dag teller samtlige arbeidsår mot den endelige pensjonen. I tillegg blir pensjonen levealdersjustert. Endringene medfører at fremtidens pensjonister må jobbe lengre for å få tilsvarende pensjon som dagens pensjonister.

NTL Ung mener at de ulike forutsetningene for hvor lenge vi lever er med på å skape et tydelig klasseskille i Norge. Mange yrkesgrupper har en betydelig større belastning i utførelsen av arbeidet sitt enn andre og står derfor kortere i jobb.

NTL Ung aksepterer ikke en pensjonsordning som individualiserer og svekker retten til en rettferdig pensjon, og som fordrer at framtidas pensjonister må stå unødvendig lenge i jobb for å sikres en pensjon å leve av.

NTL Ung vil:

  • ha et pensjonssystem som sikrer alle like muligheter for et verdig liv
  • at all offentlig tjenestepensjon blir en del av tariffavtalen i staten for å sikre innflytelse på pensjonsoppgjøret
  • at særaldersgrenser videreføres
  • at levealdersjusteringa skrotes
  • ha tilbake en reell mulighet til tidligpensjon for de som trenger det

 

 

3.7 Feriepenger

 

Alle har rett på ferie, dessverre er dagens ferielov slik at den krever fullt arbeid i året forut for reell lik mulighet til å ta ut ferie. Siden feriepenger utbetales som en avsetning av lønnen i året før du tar ut ferie. Dette er særlig ugunstig for nye i arbeidslivet som kommer rett fra utdanning eller som har jobbet i utlandet. NTL Ung er opptatte av at alle skal ha rett til å ta ut ferie, og mener at det er viktig å gjøre endringer i dagens praksis som sikrer dette.

NTL Ung vil:

  • jobbe for endringer i dagens ferielov, for å sikre alle lik mulighet til betalt ferie

 

 

3.8 Likestilling og inkludering

 

Alle har rett til å bli behandlet likt uavhengig av kjønn, etnisitet, funksjonsevne, alder, seksuell orientering, religion eller økonomi. NTL Ung kjemper for et mer rettferdig, mangfoldig og likestilt samfunn der alle er sikret lik lønn for likt arbeid.

Alle har rett på å kjenne seg trygge i samfunnet, der kunnskap og inkludering er nøkkelen til suksess. Det er statens ansvar å sikre minoriteter mot diskriminering og stigmatisering. NTL Ung er bekymret for sikkerheten og inkluderingen av LHBTQ+-personer i samfunnet, og mener det er nødvendig med bedre tiltak for å sikre denne gruppen mot diskriminering og hat.

Innvandrerbefolkningen i Norge har generelt lavere utdanning, lavere inntekt og rammes oftere av arbeidsledighet enn befolkningen som helhet. For å sikre en bedre inkludering er vi avhengige av en politikk for arbeid til alle og mindre klasseforskjeller.

Alle funksjonshindrede skal kunne ta glede i å jobbe, studere og oppholde seg i alle offentlige bygg, nye som gamle. NTL Ung mener at universell utforming må være implementert helt fra planleggingsfasen av nye bygg, ikke som en ettertanke. Eksisterende bygningsmasse må rehabiliteres for å møte dagens krav til og standarder for universell utforming.

NTL Ung vil:

  • kjempe for en nasjonal forpliktende plan for likestilling og inkluderingsarbeid
  • kjempe for at alle har mulighet til å delta fullt ut i samfunnet
  • kjempe for at LGBTQ+ samfunnet har like muligheter, rettigheter og beskyttelse i loven
  • aktivt bekjempe rasisme, diskriminering og fremmedfrykt i samfunnet
  • ha desentraliserte behandlingstilbud til transpersoner ved å opprette egne behandlingssteder drevet av de regionale helseforetakene
  • at ethvert desentralisert behandlingstilbud for transpersoner tilbyr et minimum av hormonbehandling, psykososial hjelp og diagnostisering.

 

 

3.9 Kunstig intelligens (KI)

 

Digitaliseringen av samfunnet går i et stadig hyppigere tempo. Kunstig intelligens sitt inntog i samfunnet er for alvor blitt en virkelighet. Kunstig intelligens kan bidra til bedre tjenester og mer presis behandling, samtidig som det ikke er uten utfordringer.

NTL Ung mener det er helt avgjørende at staten følger med i utviklingen og sørger for å oppdatere lovverket i takt med utviklingen, som sikrer oss fortsatt rettferdig og lik behandling og at personvernet ivaretas.

NTL Ung vil:

  • at forbrukerombudet og forbrukerrådets kapasitet til å følge opp utviklingen innenfor kunstig intelligens styrkes
  • at det opprettes en egen nasjonal komité som skal følge opp arbeidet med kunstig intelligens
  • at åndsverkloven styrkes og respekteres av teknologigigantene som utvikler kunstig intelligens
  • at universitets- og høyskolesektoren fortsatt gis øremerkede midler til å forske på bruken av kunstig intelligens og dens effekter
  • at Norge skal jobbe aktivt med Norden, EU og andre internasjonale aktører for å sikre et samarbeid om utvikling og regulering av KI

 

 

Tema
NTL Ung politisk plattform