Solidaritet med sørafrikanske landarbeidere!

Ripewithabuse.png

Uttalelse fra NTL Ung-konferansen 2017 24.03.2017:

Solidaritet med sørafrikanske landarbeidere!

I 2011 dokumenterte Human Rights Watch grove menneskerettighetsbrudd i sørafrikansk vinindustri og i 2015 dokumentere ILO at det hadde skjedd lite forbedringer. Underbetalte arbeidere, helsefarlig arbeid, trakassering av fagorganiserte og apartheidlignende arbeidsforhold er hovedregelen på flere av vingårdene som selger vin til Norge.

Hos en av vinmonopolets bestselgere Robertson Winery har den svenske økonomen Dick Forslund nylig dokumentert at en hvit fagansatt i gjennomsnitt tjener fire ganger mer enn en svart. Arbeiderne rapporterer i tillegg om lange arbeidsdager i ugjestmildt klima, elendige boforhold, arbeid med sprøytemidler uten verneutstyr, motarbeidelse av fagorganisering, manglende tilgang til toalett og drikkevann.

Vinen er sertifisert av The Wine and Agricultural Ethical Trading Association og selges med garanti om rettferdige og lovlige arbeidsforhold. Hos vinimportør Einar A. Engelstad får Robertson Winery i tillegg toppscore i såkalte uavhengige revisjoner.

I august 2016 gikk 220 arbeidere ved Roberston Winery ut i streik. De aksepterte ikke lenger lave lønninger, dårlige arbeidsforhold og apartheidlignende arbeidsforhold. De krevde ikke mye, men penger nok til å dekke mat, husleie, hygiene og barnas skolegang. Med andre ord en lønn å leve av. Gjennom flere kanaler har arbeiderne oppfordret norske konsumenter til å boikotte vin fra Robertson Winery så lenge apartheid eksisterer på vingårdene.

Streiken på Robertson Winery endte i november 2016. Resultatet medførte en lønnsøkning på 7 prosent, men det er fortsatt langt igjen før arbeiderne har en levelig lønn. CSAAWU fagforeninga som organiserer landarbeiderne er helt tydelig på at det meste av vinen produsert i Sør-Afrika er slavevin. De krever en levlig lønn for alle sørafrikanske gårdsarbeidere og arbeiderrepresentasjon på alle revisjoner som gjennomføres på vinprodusentene.

Selv om det er over 20 år siden apartheid, er det fremdeles mye som tyder på at de reelle forskjellene mellom svarte og hvite i Sør-Afrika ikke er endret. Diskriminering, rasisme og ulikhet er fremdeles i dag hverdagen til mange svarte arbeidere i Sør-Afrika. Robertson Winery er ikke alene om å underbetale arbeidere, trakassere fagorganiserte eller ha apartheidlignende arbeidsforhold. Sørafrikanske landarbeidere er blant den svakeste gruppen arbeidere og fortjener fullstøtte fra det internasjonale samfunnet. Kampen for en lønn å leve av er en kamp som må vinnes.

NTL Ung:

  • krever at all import av vin fra Robertson Winery til Norge stoppes inntil arbeidernes betales en levelig lønn
  • krever at vinene fra Robertson Winery fratas sin etiske merking.
  • krever full innfrielse CSAAWUs krav om arbeiderrepresentasjon i revisjonene
  • støtter sørafrikanske landarbeideres kamp for en lønn å leve av.

Deling