Orginal - Rød
Etatstillitsvalgt i NTL NAV, Harald Langstad, har fulgt saken til Janne Cecilie Thorenfeldt fra begynnelsen.
Foto
Jan Rune Yanni Vikan

Thorenfeldt vs NAV til Strasbourg

Saken til Janne Cecilie Thorenfeldt dreier seg om innsyn i hennes sak etter en alvorlig bilulykke tilbake i 2016. Hun var konsulent i NAV og gikk til erstatningssøksmål mot sin tidligere arbeidsgiver da det viste seg at 136 personer i NAV hadde foretatt mer enn 1500 oppslag i fagsystemene på henne. Oppslagene har fortsatt etter dette, også underveis i de to behandlingene i rettsapparatet. Du kan lese mer om saken frifagbevegelse skrev i 2022.

Ukultur

Etatstillitsvalgt i NTL NAV, Harald Langstad, arbeider med personalsaker og har fulgt saken helt fra begynnelsen. Han vitnet også under lagmannsrettens behandling. Sjøl om Thorenfeldt ikke er medlem i NTL NAV er saken så viktig at vi har valgt å støtte saken i praktisk handling. – Vi opplever at ansatte får sparken etter oppslag i fagsystemene uten tjenstlige behov. Når det kommer til ledere i NAV gjelder tydeligvis ikke de samme reglene. Sikkerhetsseksjonen er snar til å frikjenne ledere som blir tatt for tilsvarende tilfeller. Det har vært en kultur i NAV å blande sammen forvalterrollen og arbeidsgiverrollen. Det må vi få slutt på.

Generell systemsvikt

Ifølge Langstad er Thorenfeldt-saken kanskje den aller viktigste saken rundt NAV vi har hatt noen gang. – Både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett slo fast at Thorenfeldt har fått personvernet sitt krenka gjennom de omfattende oppslagene, forteller Langstad. – Hun tapte likevel erstatningssaken i begge domsinstansene. I dommen til Lagmannsretten heter det at «Overtredelsene er en generell «systemsvikt» i NAVs rutiner og systemer, ikke en overtredelse rettet spesifikt mot Thorenfeldt. [...] Om det i slike situasjoner skulle ytes oppreisning til enkeltpersoner, ville dette etter lagmannsrettens syn kunne få et økonomisk omfang det er vanskelig å overskue.»

Menneskerettsdomstolen i Strasbourg

Det er nettopp dette som er bakgrunnen for at saken nå løftes til den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) i Strasbourg. Kan kravet fra en enkeltperson settes til side med begrunnelsen at krenkelsen gjelder en hel gruppe? Juss-professor Mads Andenæs ved Universitetet i Oslo (UiO) skal føre saken sammen med professor Karl Baudenbacher. Sistnevnte har lang erfaring fra rettstvister på EU-nivå. Les mer om sakens utvikling i frifagbevegelse.

 

Thorenfeldt har opprettet en spleis for å reise penger til å føre saken.

 

Tema
Personvern og innsyn