Ukultur
Etatstillitsvalgt i NTL NAV, Harald Langstad, arbeider med personalsaker og har fulgt saken helt fra begynnelsen. Han vitnet også under lagmannsrettens behandling. Sjøl om Thorenfeldt ikke er medlem i NTL NAV er saken så viktig at vi har valgt å støtte saken i praktisk handling. – Vi opplever at ansatte får sparken etter oppslag i fagsystemene uten tjenstlige behov. Når det kommer til ledere i NAV gjelder tydeligvis ikke de samme reglene. Sikkerhetsseksjonen er snar til å frikjenne ledere som blir tatt for tilsvarende tilfeller. Det har vært en kultur i NAV å blande sammen forvalterrollen og arbeidsgiverrollen. Det må vi få slutt på.
Generell systemsvikt
Ifølge Langstad er Thorenfeldt-saken kanskje den aller viktigste saken rundt NAV vi har hatt noen gang. – Både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett slo fast at Thorenfeldt har fått personvernet sitt krenka gjennom de omfattende oppslagene, forteller Langstad. – Hun tapte likevel erstatningssaken i begge domsinstansene. I dommen til Lagmannsretten heter det at «Overtredelsene er en generell «systemsvikt» i NAVs rutiner og systemer, ikke en overtredelse rettet spesifikt mot Thorenfeldt. [...] Om det i slike situasjoner skulle ytes oppreisning til enkeltpersoner, ville dette etter lagmannsrettens syn kunne få et økonomisk omfang det er vanskelig å overskue.»
Menneskerettsdomstolen i Strasbourg
Det er nettopp dette som er bakgrunnen for at saken nå løftes til den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) i Strasbourg. Kan kravet fra en enkeltperson settes til side med begrunnelsen at krenkelsen gjelder en hel gruppe? Juss-professor Mads Andenæs ved Universitetet i Oslo (UiO) skal føre saken sammen med professor Karl Baudenbacher. Sistnevnte har lang erfaring fra rettstvister på EU-nivå. Les mer om sakens utvikling i frifagbevegelse.
Thorenfeldt har opprettet en spleis for å reise penger til å føre saken.