I Norge er sysselsettingsgraden høy, men det er allikevel for mange som står utenfor arbeidslivet. Det skjer samtidig som deler av næringslivet og offentlig sektor sliter med å skaffe arbeidskraft og rett kompetanse. Vi har med andre ord behov for arbeidskraft. Mennesker som kan delta i arbeidslivet, men av ulike grunner har blitt stående på siden av det, skal og må få hjelp og støtte til å komme seg i arbeid, sier Leder i NTL NAV, Torgeir Homme
NAV har en sentral rolle. NAV skal følge opp og hjelpe mennesker som av ulike grunner står utenfor arbeidslivet. Et av verktøyene vi har i oppfølgingen er arbeidsrettede tiltak. I dag leverer NAV noen tiltak i egenregi, mens mye kjøpes fra private og ideelle organisasjoner. Personer som har et mer omfattende oppfølgingsbehov blir i stor grad henvist til andre aktører, framfor at NAV får gjøre jobben selv. Dette mener Torgeir Homme at bør endres på. - Brukeroppfølging er kjernevirksomheten til NAV og etatens ansatte har masse kompetanse på det. Jeg er glad for at regjeringen nå har identifisert at NAV bør ta disse tjeneste tilbake og få lov til å drive med mer oppfølging i egenregi.
NTL NAV tror på flere arbeidsrettede tiltak i egenregi og har lenge jobbet for at NAV skal få utføre flere av arbeidsmarkedstiltakene selv En nylig gjennomgang av effektene av arbeidsmarkedstiltak viser at oppfølging i egenregi er mer samfunnsøkonomisk lønnsomt enn oppfølging NAV kjøper av andre. Det er positivt at regjeringen ser på effektene av tiltak NAV utfører selv, og vi forventer at dette følges opp i budsjettene framover.
Arbeid med støtte har jobbspesialister som er ansatt i NAV og som hovedsakelig jobber etter metoden «supported employment». Ved å tilby tiltaket i egen regi får brukeren en tett oppfølging fra en jobbspesialist som er tilknyttet det lokale NAV-kontoret. Det at jobbspesialisten er ansatt i NAV gjør at det enklere for NAV-veileder og jobbspesialist å samarbeide om å finne de beste løsningene for deltakerne. Gjennom egenregi har etaten større muligheter til løpende styring og kontroll over innhold og kvalitet i tiltakene, og man slipper køer og omfattende koordinering med andre bedrifter.
Vi ønsker at NAV får gjøre mest mulig av den arbeidsrettede oppfølgingen selv. Derfor synes vi det er svært positivt at regjeringen vil legge opp til en vridning av ressurser fra anskaffet oppfølgingstiltak til oppfølgingstiltak i egenregi. Dette er veldig gode signaler, men vi finner ikke fram kakespaden før vi ser hvor stor styrkningen blir i budsjettet som legges fram i oktober, avslutter Homme.
Etatstillitsvalgte, Marianne Senabou Barry og Vegard Opedal
Stortingsmeldingen kan leses i sin helhet her:
https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/meld.-st.-33-20232024/id3052167/